Vardagsfokus

Lär dig mer om skotillverkaren Vagabond

Lär dig mer om skotillverkaren Vagabond

Vagabond är ett svenskt modemärke som snabbt vuxit till att bli ett av Europas största och ledande inom sin bransch. Wikipedia anger att Vagabond idag tillverkar ca 2 miljoner exemplar skor varje år vilka sedan säljs över hela världen. Företaget heter egentligen Vagabond Shoemakers men går allmänt under enbart namnet Vagabond. 

Svenskt företag och design

Internationellt är inte Sverige speciellt känd för stora klädmärken men där är Vagabond ett undantag. Företaget grundades 1973 i Sverige och har fortfarande exempelvis designstudio och prototypverkstad i Varberg. Vid storskalig produktion av deras skor sker däremot tillverkningen i andra länder. 

Via återförsäljare eller konceptbutiker

Skor från Vagabond kan idag köpas i en rad välsorterade skobutiker. Detta framförallt de som har fokus på kvalité och design. De driver även ett par konceptbutiker där de säljer sina varor direkt i egna butiker. Dessa finns exempelvis i Berlin, Stockholm och Helsingfors. Enligt en kortare artikel på Wikipedia anges att det finns konceptbutiker i sex städer. 

Namnet 

Ordet Vagabond syftar på ”en resande individ som lever ett fritt och kringströvande liv”. Det betyder även ”luffare” men idag används begreppet snarare på resande individer som reser som förströelse och tar ansvar för sitt liv och sina resor. Ser man till ordet betydelse på latin så är detta ”kringströvare”. De skor som Vagabond tillverkar möter de behov som önskas av ”moderna vagabonds”. 

Inspiration 

På Vagabonds hemsida går det att läsa att företaget tar inspiration från flera olika håll. Det handlar inte bara om mode utan lika gärna musik, film, natur och arkitektur. Samtidigt är det alltid en kollektion där mode, design och kvalité absolut prioriteras. Uppenbarligen har denna inriktning lyckats då de under sina ca 40 år lyckats bygga upp ett stort och väletablerat varumärke. 

Skor för alla

Vagabond tillverkar skor till alla i hela familjen. Deras utbud är brett oavsett om man väljer kollektionen för damer eller herrar. För att se utbudet kontrollerade vi en större återförsäljare av Vagabond skor och vid detta test hade de ca 420 olika modeller inne. Men då får man komma ihåg att även olika storlekar var inräknade. 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *