Vardagsfokus

Klädkoder vid bröllop

Är du i full färd med att planera ett bröllop funderar du säkert mycket över bröllopskläder till den stora dagen. Både vad du själv ska bära men också vilken klädkod du vill ha för gästerna. Det finns några formella klädkoder som kan vara svåra att hålla isär, men man kan också hitta på sin alldeles egna om man inte vill hålla sig till traditioner.

Kavaj

Mörk kavaj, en ljus skjorta utan mönster och svarta skor. Vacker klänning men inte för uppklädd. En väldigt enkel och vanligt förekommande klädkod är kavaj, som lämpar sig för den som vill ha en elegant stil på sin stora dag utan att ta ut svängarna allt för mycket.

Smoking

Klädkod smoking är snäppet finare än kavaj där männen förväntas bära smoking med svart väst och en rosett. För kvinnorna gäller en kort och väldigt elegant kort klänning eller en något mindre elegant klänning av lång modell. Vill man som kvinna inte bära klänning kan man istället ha aftonbyxor av finare sort.

Högtidsdräkt

Det är inte så vanligt i Sverige att männen bär frack, vit väst och rosett. Till det ska man även gärna ha svarta lackskor och handskar. Kvinnorna bär galaklänning och eleganta skor. Står det högtidsdräkt på inbjudan kan man även bära uniform eller folkdräkt. Denna klädkod ställer dock ganska höga krav på gästernas bröllopskläder och alla kanske inte har råd att köpa frack med alla dess tillbehör för att gå på ett bröllop.

Valfri klädsel eller egen klädkod

Det är inte helt ovanligt att man låter sina gäster välja bröllopskläder helt själv. Då skriver man oftast just valfri klädsel på inbjudan så att gästerna vet att de kan klä sig som dom själva vill. Har man däremot en tanke om att man vill ha ett färgtema på bröllopet kan man lägga till det på inbjudningskorten. Vill man ta det ett steg längre kan man lägga till exempelvis ”klädkod: vit klädsel och barfota” om man ska hålla sin vigsel på en sandstrand och vill att temat ska vara helt genomgående. Då kommer samtliga gäster klädda i vitt och med bara fötter och du får en alldeles egen och unik klädkod till din bröllopsdag.

Bröllopskläder kan alltså varieras i all oändlighet, från ett eget påhittat barfotabröllop till ett riktigt exklusivt bröllop med smoking eller högtidsdräkt. Välj det som speglar er personlighet och det som känns allra bäst, och bröllopet kommer bli underbart.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *