Vardagsfokus

Pantbank online

Pantbank online

För människor som behöver låna pengar men inte vill gå till banken för att ta ett lån så kan en pantbank online fungera som ett fullgott alternativ. Här kan man lämna in ett föremål eller få det värderat och på så sätt erhålla pengar under tiden. Vill man ha tillbaka föremålet efter ett tag så betalar man tillbaka de pengar som man lånat, i annat fall läggs det ut på hemsidan för auktionering online. 

Hur fungerar en pantbank?

Förr om åren gick man med sitt fysiska exemplar av ett urverk eller en dyrbar ring eller liknande och lämnade in på pantbanken som sannolikt fanns på en strategiskt väl vald plats i stan. Idag fungerar det i mångt och mycket på samma sätt men efter det att man lämnat in föremålet ges ett lån till ränta. 

Idag kan man enkelt verifiera sig med mobilt bank-id och sköta stora delar av processen online. Dock behöver du givetvis gå dit med föremålet själv i fysisk form och upprätta avtalet. De flesta objekt på en pantbank tenderar att vara små men värdefulla saker som smycken, ringar, örhängen, halsband, kedjor och dylika saker. Men folk kommer även in med större saker, allt från designhandväskor till bilar. 

Anledningar till att man vill lägga in föremål på en pantbank online

  • Man behöver pengar genom ett snabbt lån
  • Man har svårt att få kreditlån hos en bank
  • Det kan fungera som värdering på föremålet om man i ett senare skede vill sälja det

När man sedan fått föremålet värderat upprättas ett avtal. Räntan är klart lägre än ett snabblån eller sms-lån, men till skillnad från ett traditionellt banklån behöver pengarna oftast betalas tillbaka i en klumpsumma. Bra att veta är också att du oftast bara kan låna ungefär upp till halva beloppet av vad ditt föremål anses vara värt. Pantbankerna vill oftast ha det så på grund av säkerhet i deras favör. Detta är också för att kunna garantera att de kan täcka förlusten av återbetalning, ifall de slutar med att föremålet läggs ut för auktion.

Att låna ut sina föremål till en pantbank online kan vara ett bra sätt att omsätta det i pengar, särskilt om det är ett föremål man knappt använder längre och som mest står som prydnad. 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *