Vardagsfokus

Praktiska och roliga tillbehör till bastu

Praktiska och roliga tillbehör till bastu

För en bastufantast finns mycket roligt att inreda sin bastu med – alltifrån björkris till sköna kuddar.  För den som verkligen gillar att spendera tid i i värmen finns även inredningsdetaljer så som fontäner och härligt doftande tvålar. Är man inte själv en fantast men däremot känner någon annan som är det kanske någon av nedanstående tillbehör kan passa som present istället.

Kudde för bastu

Dom flesta väljer att bada bastu för att få en varm och skön stunds avkoppling. Även om det är skönt att sitta rakt upp och ned utan konstigheter så kan det vara trevligt att ibland kunna lyxa till det lite extra. Med en kudde bakom nacken eller under huvudet kan man koppla av och njuta till fullo av den varma upplevelsen.

Bastufontän

Tro det eller ej men det finns fontäner tillverkade för att ha i en bastu. Dessa fyller dessutom flera funktioner. Dels är dom väldigt fina att titta på och ger ett behagligt ljud tack vare det porlande vattnet. Dels hjälper den till att återfukta den torra luften i bastun. En fontän ställs ovanpå aggregatet och kan kombineras med olika dofter för att förhöja stämningen lite extra.

Stävar/hinkar och skopor

En klassisk bastustäva eller någon annan form av bastuhink är i given detalj hos dom flesta som har en bastu. Med tillhörande skopa öser man vatten över det varma aggregerat – ett traditionsenlig och nästan rituallikt moment som hör bastandet till.

Dom klassiska stävorna med handtag är ofta gjorda i trä men finns även att hitta i andra material. Det finns speciella bastuhinkar att använda och ofta, men inte alltid, följer en skopa med. Man behöver förvisso inte köpa just en hink men det är viktigt att välja ett material som tål den höga värmen.

Björkruska

Den som gillar att basta efter konstens alla regler behöver självklart en björkruska. En sådan kan man enkelt fixa själv genom att plocka några fina björkkvistar och sedan binda ihop men dom finns även att köpa färdiga. Sköter man om sin ruska på rätt sätt håller den dessutom ett tag så det är inget man behöver byta ut efter varje tillfälle.

Utöver dessa ovan nämna prylar finns även följande:

  • Korvrör (Ja, ett rör som man gillar korv i, i bastun)
  • Söta täljstensfigurer
  • Dryckeskylare
  • Högtalare

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *