Vardagsfokus

Gratis assistansförmedling i Jönköping – Steg för steg

Det finns flera assistansförmedlare i Jönköping, vilka hjälper brukare att hitta passande assistansbolag. Deras arbetssätt är ungefär lika och är alltid gratis. Så här fungerar en assistansförmedling:

Skicka en första förfrågan

Första steget är alltid att skicka en förfrågan utifrån vilken hjälp som efterfrågas. Berätta kortfattat om du exempelvis vill ha hjälp med att ansökan om assistans, få prata med en advokat eller hjälp med att byta assistansbolag. Tjänster som assistansförmedlingar ofta bistår med är:

  • Välja assistansbolag för första gången
  • Byta assistansbolag
  • Hjälpa till i processen vid ansökan
  • Överklaga negativt beslut
  • Svara på allmänna frågor

Andra steget i förfrågan är att ange i vilken kommun som uppdraget gäller. Det är exempelvis mycket vanligt att en assistansförmedling i Jönköping jobbar mot ett flertal närliggande kommuner.

Tredje steget är att ange hur många timmar assistans som personen är berättigad till. Det ger en inriktning i kommande samtal kring vilka olika tjänster som kan erbjudas och vilken nivå av hjälp som krävs.

Fjärde steget är att ange om kontakt tas som brukare eller anhörig. I vissa fall kan inte brukare själv ta hand om den administrativa delen och då får istället anhöriga vara ansvariga och kontaktpersoner.

Samtal och hjälp

När förmedlaren har grundläggande information kan de hjälpa på bästa sätt. Det vanligaste är att en assistansförmedling kontaktas vid önskemål om att välja eller byta assistansbolag. I detta fall kommer de att ta in ytterligare information om brukaren för att därmed skapa sig en tydlig bild av behovet. Därefter kommer flera assistansbolag i, och omkring, Jönköping att kontaktas. Det är däremot förmedlingen som avgör vilka bolag som kontaktas helt utifrån brukarens unika behov.
I ett sista steg kan brukaren/anhöriga välja assistansbolag och skriva avtal med dem.

Välja assistansförmedling i Jönköping

Det finns flera assistansförmedlingar – vilken ska väljas?
Se först och främst på vilket behov du har och om förmedlingen har kompetensen att möta behovet. Alla kan jämföra och hitta assistansbolag men när det kommer till juridisk kompetens finns viss skillnad. Det som främst är avgörande är bemötandet och om de har samarbete med många olika assistansbolag. Därmed blir det en bred och rättvis jämförelse.
(I texten har exempel tagits från en assistensförmedling i Jönköping. Processen kan se något olika ut mellan de olika förmedlingarna. I grunden är det däremot samma tjänst)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *