Vardagsfokus

Var du borde placera ut komponenterna till ett villalarm

Var du borde placera ut komponenterna till ett villalarm

Med alla dessa olika komponenter som finns till villalarm kan det kännas komplicerat om du vill sätta upp larmet själv. Det finns dock en del allmäna tips och råd för detta.

Placera ditt villalarm rätt

Börja med att utgå från var du har mest värdesaker som du inte kan flytta på eller gömma. I detta rum eller del av rum, kan det vara bra att sätta till exempel en kameradetektor. Den kommer att reagera på rörelse och kommer att ta bilder som du kan få skickade automatiskt till din mobil. Om du tycker att du inte behöver en kamera kanske en rörelsedetektor räcker. Placera även den i detta område.

Många lockas här med att kanske bara sätta upp magnetdetektorer på fönstren som finns i det rum där de flesta av dina värdesaker finns, men tjuvar är inte dumma. Tvärtom, många av dem är professionella och det finns risk att de kan mycket mer om villalarm än vad du kan. De kan bara enkelt ta sig in genom en annan del av huset som inte är larmad.

Glöm inte källaren

Många förbiser sin källare, men det gör verkligen inte tjuvarna. Eftersom de vet att många glömmer just den här delen, tar de ofta en extra koll på just dessa fönster eller dörrar. Kanske tänker man att ens källarfönster är alldeles för små för att ta sig in genom för en vuxen karl, men då har man en förutfattad bild över hur en tjuv ser ut. Kanske är det inte en vuxen karl till att börja med, det kan vara en vuxen, späd kvinna. Det kanske heller inte är en vuxen utan en tonåring. För att inte tala om att det finns många män som är både kortare och spädare än genomsnittet, framförallt i de länder där många av de internationella ligorna kommer ifrån. Så förbise inte källarfönstren bara för att du och dina vänner kanske är för stora för att komma in genom dem!

Villalarm är som en lök

En lök består av lager på lager och på samma sätt kan man tänka sig ett villalarm. Börja med att säkra tomten och utsidan av ditt hus med kanske kameradetektorer eller strålkastare. Sedan ett skalskydd och säkerhetsdörrar samt säkerhetsfönster. Inomhus kommer sedan magnetkontakter som reagerar när en dörr eller fönster öppnas, vibrationsdetektorer som reagerar redan när någon börjar att försöka öppna ett fönster eller en dörr. Plus rörelsedetektorer och kameradetektorer inomhus förstås.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *