Vardagsfokus

Hur ett stambyte går till – exempel från Stockholm

Vad innebär egentligen ett stambyte och hur påverkas boende i en fastighet som håller på att stambytas? Det är vanligt att det finns många frågor och funderingar så nedan följer en del matnyttiga fakta för den som vill eller behöver veta mer. Informationen i texten är hämtat från ett företag i Stockholm men generellt går arbetet till på ungefär samma sätt.

Stambyte från början till slut – exempel från Stockholm

Stammarna, eller dom rör och ledningar som transporterar vatten i en fastighet, belastas väldigt hårt nästan oavsett vilken typ av fastighet det gäller. Av den anledningen behöver dom då och då bytas ut – något som kräver mycket tid och ett stort arbete.

Exempel

En bostadsrättsförening i Stockholm diskuterar och funderar kring ett stambyte. Ett företag som arbetar med sådana kontaktas och redan här börjar egentligen det tidskrävande arbetet, som kan delas in i följande faser:

  • Inspektion och analys av behov – Bostadsrättsföreningen som funderar över stambyte får i det här steget hjälp med att ta reda på om ett byte är aktuellt eller inte. Detta genom att rör och ledningar inspekteras – och därefter går det att göra en behovsanalys.
  • Projektering – Kommer företaget fram till att ett stambyte är aktuellt påbörjas projektering. Arbetet planeras kring alltifrån genomförande till hur dom boende kommer att påverkas och så vidare.
  • Genomförande – Här börjar det fysiska arbetet med att riva ut dom gamla stammarna och sätta in nya. Även ytskikt kommer behöva återställas, vilket i ett badrum innebär en helrenovering.

När arbetet i denna bostadsrättsförening är avslutat dröjer det många år innan ett stambyte behövs igen.

Vad händer med boende i fastigheten?

När det är dags att byta stammar i en fastighet, vare sig det är i Stockholm eller någon annanstans, så innebär det en hel del buller och byggdamm – vilket givetvis påverkar dom som bor där. Bra att veta är att det går att bo kvar i sin bostad men många väljer att bo hos nära och kära under tiden för att slippa bo i ”stöket”.

Det är dock inte alla som har möjlighet till det och det går som sagt att bo kvar i hemmet under tiden – men då utan fungerande badrum och toaletter. Generellt ordnar fastighetsägaren med tillfälliga duschar, toaletter och andra nödvändigheter, så även om det innebär en del krångel en tid framöver så finns lösningar på alla problem.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *