Vardagsfokus

Personlig assistent på assistansbolag

Som personlig assistent kan du ha flera olika arbetsgivare. Kommunen eller den som behöver den personliga assistansen kan vara din arbetsgivare, men du kan även arbeta för ett assistansföretag. Att arbeta som personlig assistent är ofta ett mycket varierande arbete samtidigt som du hjälper en människa att överkomma de hinder i samhället som en funktionshindrad person ofta upplever.

Assistansföretag är en av flera arbetsgivare

Personliga assistenter hjälper personer med funktionsvariationer med sådant som de inte kan göra själva. För att arbeta som personlig assistent kan du till exempel söka dig till ett assistansföretag. År 2018 fanns det omkring 1000 assistansföretag eller anordnare av personlig assistans i Sverige med tillstånd från IVO, inspektionen för vård och omsorg, att bedriva assistansverksamhet. Samma år fick omkring 15 000 personer assistansersättning från Försäkringskassan.

Det finns alltså gott om arbetsmöjligheter för personliga assistenter. Inte bara ett assistansföretag kan vara din arbetsgivare, utan du kan även söka arbete hos kommunen eller direkt hos den som behöver personlig assistans. När du söker arbete hos ett assistansföretag så kan det vara bra att titta på om företaget har kollektivavtal och vilken anställningsform som skulle vara aktuell för din del. Diskutera även lön i ett tidigt skede, du kan alltid förhandla om lön och villkor. Tänk igenom vilken typ av arbetsgivare du önskar dig eftersom kommun och assistansföretag kan vara olika som arbetsgivare. Om den person du ger personlig assistans dessutom är din arbetsgivare så ställs andra krav, det kan till exempel vara viktigt att ni har en god kommunikation sinsemellan.

Flexibilitet, variation och kommunikation

Att arbeta som personlig assistent innebär ofta väldigt många olika typer av arbetsuppgifter. Det är bra om du har en god dialog med det assistansföretag du arbetar för samt med din brukare. Det är inte alltid lätt att arbeta som personlig assistent men om du är social, lyhörd och duktig på att kommunicera så kan det vara ett mycket givande och intressant arbete. En annan egenskap som kan komma väl till pass är flexibilitet. Under din arbetsdag kommer förmodligen många olika situationer uppstå och då är det bra med ett flexibelt förhållningssätt. Diskutera gärna vilka arbetsuppgifter ditt arbete kommer att innebära med ditt assistansföretag. Kanske finns det uppgifter som du inte känner dig bekväm med att utföra?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *